Ambasadori Arapskih zemalja u poseti Nišu

|   Info
Obrazovanje, zdravstvo, kultura, uspostavljanje novih avio linija bile su teme sastanka sa ambasadorima iz Palestine, Alžira, Egipta, Kuvajta, Iraka, Tunisa, Maroka i Libije, u Gradskoj kući u Nišu. Nakon sastanka gradonačelnik Niša Darko Bulatović je zajedno sa ambasadorima arapskih zemalja obišao Tvrđavu kao i nišku kompaniju Jumis, koja posluje na tržištu Egipta.

U cilju poboljšanja privrede u Nišu, prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, organizovan je prijem za osam ambasadora arapskih zemalja. Na današnjem sastanku govorilo se o različitim oblastima.  Obrazovanje, kultura, sport, ustopstavljanje novih potencijalnih linija kao i pobratimstvo između Niša i gradova arapskih država.
Stvari koje su vezane za ceo jug zemlje, za razvoj grada, investicije, velika državna ulaganja, turizam, obrazovanje, IT sektor, sve ono što grad u toj oblasti može ponuditi, a uveren sam da tu možemo najviše ponuditi.
Kada je u pitanju privredna i ekonomska saradnja, amasador Egipta, Amr Aguvejli, kaže da postoje veliki kapaciteti. On je rekao da od današnje posete očekuje umrežavanje i mogućnost uspostavljanja direktne saradnje između preduzeća u Srbiji i preduzeća na teritoriji cele Afrike.
Egipat predsedava afričkom unijom tokom 2019 i 2020 godine. I ono što je jako bitno mi smo potpisali kontinentalni sveafrički sporazum čime se stvara slobodno tržište na teritoriji cele Afrike i što praktično znači mogućnost tržišta sa više od milijardu klijenata. Ukoliko se uspostavi saradnja između naših kompanija i egipatskih kompanija, možete da zamislite kakve su šanse za nekoga ko plasira svoje proizvode na jedno tako veliko tržište.
Na današnjem prijemu prisustvovao je i direktor Regionalne privredne komore u Nišu, Aleksadnar Milićević, koji kaže da će ambasadorima predstaviti kompanije koje već rade sa nekim od arapskih zemalja ali i one koje su pokazale interes da sarađuju sa ovim zemljama.
Ipak ima i dosta problema o kojima ćemo razgovarati, kao što su carina, problem raznih sertifikata fitosanitarnih, veterinarskih, koji predstavljaju prepreke za bolju i jaču ekonomsku saradnju između Srbije i našeg regiona.
Gradonačelnik Niša kaže da grad ima velike potencijale i očekuje skoru saradnju sa arapskim zemljama.