Akcija organizovanih preventivnih pregleda u Domu zdravlja Niš

|   Info
U nedelju 21.4.2024. godine od 8:00 do 16:00 časova biće organizovani pregledi za utvrđivanje faktora rizika za razvoj kadiorenalnog sindroma u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije.
Foto: televizija Kopernikus


Za pregled nije potrebno zakazivanje, pa zainteresovani građani treba da dođu do centralnog objekta Doma zdravlja Niš, ulica Vojvode Tankosića 15 u terminu održavanja akcije.

Organizovani su sledeći pregledi:
- Merenje pritiska
- Merenje pulsa
- EKG
- Izračunavanje BMI
- Određivanje glikemija, uree i kreatinina u krvi
- Jačina glomeruske filtracije (EGFR- IZRAČUNAVANjE)

Iz Doma zdravlja poručuju da je Kadiorenalni sindrom specifičan klinički entitet u kome narušena srčana funkcija dovodi do pada funkcije bubrega ili obrnuto. Naziv sindroma odražava nepovoljnu i štetnu interakciju između ova dva vitalna organa.

Kod postojanja kardiorenalnog sindroma u krvi dolazi do porasta nivoa različitih molekula koji govore u prilog oštećenja srca ili bubrega. Vrednosti ovih molekula jednostavno se mere laboratorijskim analizama iz venske krvi.

Iz niškog Doma zdravlja poručuju da država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima a time i prevenira nastanak bolesti i komplikacija.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar