15. Filmski festival “Slobodna zona”

|   Info
Petnaesti jubilarni filmski festival Slobodna zona biće održan od 7. do 12. novembra 2019. godine i u Nišu. U bioskopu Cineplex, na otvaranju biće prikazan film Areta Frenklin - Amazing Grace, a na programu je i dugo očekivani film o spašavanju dece iz Jasenovca - Dnevnik Diane Budisavljević. Na ovogodišnjem repertoaru biće prikazano 11 filmova.

Festival “Slobodna zona” koji traje do 12. novembra u Nišu ove godine počinje svečanim otvaranjem, projekcijom filma Amazing Grace. Ovogodišnji program Slobodne zone obeležiće filmovi koji se bave
temama i problemima današnjice, kako kod nas tako i u svetu, uticajem neoliberalnih politika na osnovna ljudska prava, porastom desnice kao i izraženim socijalnim tenzijama, kaže Dragan Đorđević, koordinator Slobodne zone u Nišu.
Filmovi Slobodne zone će pre svega ponuditi informaciju o tim temama i problemima gledaocima Slobodne zone, jer smo svesni da je javni prostor prepun lažnih vesti, da je dezorjentacija građana politički program i postupanje onih koji imaju moć.
Film koji će otvoriti ovogodišnji filmski festival, prema rečima organizatora Dejana Dabića, nije slučajno na otvaranju. Film je jedinstveni filmski dokument o 48 sati snimanja najuspešnijeg gospel albuma u istoriji a materijal o ovom jedinstvenom događaju ugledao je svetlost dana nakon 45 godina, dodaje on.
Film Jadnici je još jedno francusko ostvarenje koje je ove godine izazvalo senzaciju i dobilo nagradu za režiju na festivalu u Kanu, a dešava se u predgrađu Pariza gde je Viktor Igo pisao svoje jadnike pre 150 godina. Film je savremena priča o odnosu policije prema lokalnom stanovništvu i svim tim problemima.
U vreme narastajućeg revizionizma, lažnih vesti i falsifikovanja istorije, Slobodna Zona se okreće autorkama i autorima koji su svoj rad i svoje filmove posvetili borbi za istinu i protiv zaborava, navode organizatori. Sve projekcije počinju u 18 sati. Cena karata za otvaranje za projekciju filma Areta Frenklin je 200 dinara a za ostale projekcije 150.