Održano književno veče dr-a Vlada Spiroskog u Jagodini

|   Info
Čitane su njegove pesme, a priređen je i muzički program. Događaj, koji je održan uz poštovanje svih epidemioloških mera, privukao je veliku pažnju javnosti
Snežana Bihler, Vlado Spiroski i Dejan Tanić: Foto Saša Jović (TV Kopernikus)

 

Autorsko veče dr-a Vlada Spiroskog održano je proteklog četvtrka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini. 

Iako ga je život odveo u svet medicine, poznati jagodinski otorinolaringolog nije zapostavio svoj talenat za pisanje koji neguje od rane mladosti. Do sada je objavio četiri zbirke pesama koje su naišle na pozitivne reakcije ljubitelja pisane reči. Za stvaranje ga, kao i većinu umetnika, najviše inspiriše ljubav:

-Može da bude ljubav između dvoje zaljubljenih, ljubav između roditelja i deteta, ali i ljubav između životinje i čoveka. Ljubav i život koji živimo daju inspiraciju u svakom momentu. Ceo ovaj period sa pandemijom korona virusa utiče na moje stvaralaštvo hteo ja to ili ne.  Ne može da vam bude svejedno ako vidite da su neki ljudi bolesni, a neki čak i umiru, jer ovo čudo odnosi i živote. Ta tuga i bol, ali i pokušaj da se pomogne, osete se u nekim mojim pesmama –rekao je Spiroski.

Tokom večeri u jagodinskom Književnom klubu, o Spiroskom su govorili predsednica ove ustanove kulture i profesorka Snežana Bihler, kao i istoričar mr Dejan Tanić. Njegovu poeziju čitali su Bojan Miloradović, Kristina Bigić Makić i sekretar kluba Toni S. Stojanović. U muzičkom delu programa, na gitari se predstavio kantautor Duško Dimitrijević Endži. Događaj je privukao veliku pažnju javnosti, a održan je uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Spiroski je za ovu godinu najavio novu zbirku pesama, a rekao je da planira i da objavi nešto na svom maternjem, makedonskom jeziku. Takođe, uskoro bi trebalo da bude objavljen i cd sa pesmama koje su snimljene na njegove stihove, čiji će naziv biti „Kamen“.

Spiroski je inače član Književnog kluba „Đura Jakšić“, Književne zajednice Jugoslavije i Udruženja književnika Srbije. Živi i radi u Jagodini.

D.M.