Razgovor sa psihologom: Kako previše informacija utiče na dečiju psihu?

|   Info
Sve više dece na internetu provodi previše vremena, a sadržaji koji ih interesuju su uglavnom oni koji imaju previše slika i premalo teksta. Dostupnost informacija u njihovom uzrastu nije olakšavajuća okolnost, već ozbiljna opasnost po njihovu psihu u razvojnom dobu.

Dostupnost previše informacija šteti psiho-socijalnom razvoju dece, posebno u uzrastu od 7 do 15 godina. Nastavnici i profesori se sve više žale se na manjak koncentracije i pažnje učenika, a uzrok je upravo – internet koji im odvalči pažnju i stvara probleme prilikom učenja - tvrdi školski psiholog Branka Tišma.

Društvene mreže negativno utiču na psihu mališana, jer je pažnja njima usmerena samo na slike, a ne na tekst i edukativan sadržaj. Previše površnih informacija stvara zatupljenost i neobrazovanost i kasnije dovodi do depresije. Tome se mora stati na put – ističe Tišma.

U budućnosti ćemo mnogo više napora morati da uložimo da svoju decu zainteresujemo za učenje i rad, jer je za sve kriv internet, pa ćemo morati da uvedemo nove metode učenja i sticanja znanja. Tako ćemo ih izvesti na pravi put i oni onda neće biti depresivni kasnije u adolescentskom periodu – tvrdi Tišma.

 

Novinar: Ivana Damnjanović