Šesti muzički festival horske muzike "Muzički edikt"

|   Info
“Muzički edikt”, šesti Međunarodni festival horske muzike 2019., održaće se u Nišu od 16. do 19. juna. U Sabornom hramu Svete Trojice, Svetosavskom domu i na platou ispred Svetosavskog doma u Nišu, nastupiće devetnaest horskih ansambala iz deset zemalja.

Na ovogodišnjem međunarodnom festivalu horske muzike, devetnaest horova iz deset zemalja predstaviće se različitim muzičkim tradicijama. Horovi učesnici zajedno će pevati na Svetoj Ahijerejskoj Liturgiji na praznik Silaska Svetog Duha na apostole u niškom Sabornom hramu.
-Drugo veče imamo hor koji nam dolazi iz Poljske, sa konzervatorijuma “Fredrik Šopen”, jedan od najboljih muzičkih univerziteta. To je hor sa katedre za dirigovanje, koji će nam predstaviti svoju duhovnu muziku. Nakon njih nastupiće Nikodimos Kabarnos, koji je jedan od najistaknutijih učesnika ovogodišnjeg edikta i koji će nam predstaviti Vizantijsku muziku. Njegova muzika se čuje po celom svetu i jako je popularan.
Cilj festivala je promocija Niša  kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta. Poseban značaj ove godine festivalu daje obeležavanje osam vekova od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
-U spomen na Milanski edikt i na najpoznatijeg nišliju, napravili smo jedan umetnički akt, festival Muzički edikt, koji je na tragu pravnog akta. Grad i celokupna srpska javnost može da vidi da se ljudi na najrazličitiji način mole bogu, uvek koristeći jezik muzike.
Festival ima ambiciju da ne bude samo niški, samim tim program ovog festivala je raširen po celoj Srbiji. Tri koncerta će se održati u kripti Hrama Svetog Save, dok će se sutra 14. juna u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog održati festival gde će pevati meksikanci . Zvuci ovog festivala čuće se i u Leskovcu, Vranju i prvi put ove godine u crkvi Svetog Arhađela Mihaila na Kosovu i Metohiji, gde će hor is Poljske održati koncert.