Vučić: Srbija će tražti ispunjavanje ugovora iz 2013. godine

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi bilo poštenije da se kaže Srbiji da ne očekuje ništa od pregovora, već samo da prizna nezavisnost Kosova i da drugog rešenja nema.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Neće Amerika da povlači priznanje nezavisnost Kosova, neće to Nemačka da čini, njih intersuje kako Srbiju da uvedu u to, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i istakao da Srbija tražti od 7. septembra, kada se nastavlja dijalog, ispunjavanje ugovora iz 2013. godine, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ja ću ići i tražiću taj konkretan potez, ali ne štancovanje papira. Iz dijaloga nećemo da izađemo, ali nećemo dijalog u kome samo traže priznanje, poručio je on.

Vučić je objasnio da bi Srbija volela da taj dijalog bude suštinski, a ne formalan, da se problemi rešavaju, a ne da se čeka da neko uruči papir sa zahtevom za priznanje Kosova, pa kad Beograd to odbije, onda bude prozivan.

Za nas situacija nije laka. Velike svetske sile jednoznačno i jednodušno govore kako je jedino rešenje priznanje Kosova. Molimo ljude u Srbiji da razumeju težinu pozicije u kojoj se nalazimo, da što ujedinjenije nastupamo i sačuvamo svoju zemlju, rekao je on.

Govoreći o pregovorima o tehničkim pitanjima, Vučić je naglasio da Priština stalno potencira problem reciprociteta kad je reč o trgovini i oznake "Republika Kosovo" na robi, a da su predstavnici Srbje predložili da se sa obe strane izbaci reč "Republika", što je odbijeno.

Vest o donošenju novog zakona o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova Vučić je okarakterisao kao užasnu za Srbiju i Srbe, sa čim je upoznao i izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka i sad se čeka kako će Brisel da reaguje na to.

Prema njegovoj oceni, to je uvođenje verbalnog delikta, zabrane mišljenja i dodatno šikaniranje i malretiranje srpskog stanovništva na Kosovu.