Kesić: Korišćenje sankcija govori o neuspehu diplomatije

|   Info
Američka administracija, od Donalda Trampa do Džozefa Bajdena, ima isti pogled na Srbiju, smatra je najvažnijom državom na ovom prostoru koja je garant mira i stabilnosti, izjavio je FoNetu politički analitičar i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Bez Srbije se ne može bilo šta napraviti na Zapadnom Balkanu i ona je značajno popravila svoju poziciju u Vašingtonu, pre svega u Kongresu, rekao je Kesić u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici.

On je ukazao da ima protivnika Srbije koji lobiraju u SAD i tvrde da se o svemu što se događa u Beogradu i Banjaluci prvo odlučuje u Moskvi, pa da tek onda srpski političari to sprovode.

Ova američka administracija nema jasnu spoljnu politiku, tvrdi Kesić, jer postoje kontradikcije zbog četiri godine korišćenja Rusije kao glavnog aduta protiv Donalda Trampa, ali sada žele da poprave odnose sa Moskvom da raskinuli savezništvo Rusije i Kine.

Prema njegovom tumačenju, kada se govori o regionima koji su na periferiji američkih interesa imamo politiku po principu "ako prođe, prođe".

Zbog toga su na delu improvizacija, kontradiktirne politike i nejasnoće, što se vidi na primeru Zapadnog Balkana, predočio je Kesić i naglasio da se mora raditi kako bi se suzio prostor za takve nejasne poruke.

Kako je ocenio, SAD su uložile mnogo resursa i političkog kredibiliteta da bi uspele priče Kosova i Bosne i Hercegovine, pa im je sada teško da kažu da su pogrešili i da nisu dobro razmišljali.

Oni žele da Beograd i Banjaluka aminuju sve što su činili a što nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom, jer bi  onda, ako ove dve strane prihvate, to postalo "pravno ispravno", uveren je Kesić.

Upitan o sankcijama protiv člana Predsedništva BIH Milorada Dodika i pojedinaca iz Srbije, Kesić je konstatovao da sama činjenica da se koriste sankcije govori o neuspehu diplomatije.

Sankcije često ohrabruju da se dalje ne pregovara, kao u slučaju BIH, a mogu biti i povod za eskalaciju krize, umesto za smirivanje, upozorio je Kesić.

Sankcije su "štap" američke administracije, ali nije jasna "šargarepa", napomenuo je on i podsetio da su SAD u protekle dve decenije verovale da će to biti članstvo u Evropskoj uniji (EU) za zemlje Zapadnog Balkana.

Sjedinjene Američke Države sada na EU gledaju kao na nepouzdanog partnera, jer je promenila pristup politici proširenja i više nema volje za prijem novih članica, konstatovao je Kesić.

Prema njegovom vidjenju, to frustrira Vašington, jer nema čime da motiviše političare da donesu bolne odluke ako nema jasne perspektive da će zemlje regiona postati članice EU, dok same SAD nemaju šargarepu, osim ukidanja uvedenih sankcija.

Kesić podseća da se specijalni predstavnici SAD i EU za region, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, poznaju od ranije i tvrdi da u njihovoj saradnji nema prepreka, osim sujeta i predrasuda, ne samo prema lokalnim političarima, nego i jednog prema drugom.

Kako je objasnio, Lajčak se percipira kao neko ko je previše blizak Srbima, što evropski posrednik mora da dokazuje da nije istina, dok Eskobar nosi teret američke politike iz devedesetih na ovim prostorima.

Upitan o imenovanju Kristofera Hila za novog američkog ambasadora u Srbiji, Kesić je predvideo da će to imenovanje biti potvrđeno i istakao da on ima dobru reputaciju kao jedan od najboljih američkih diplomata.

Za razliku od Ričarda Holbruka, sa kojim je sarađivao, Hil radi iza zatvorenih vrata. To ne znači da neće koristiti pretnje, ali neće biti cirkusa kao sa Holbrukom - da se prave predstave u javnosti, rekao je Kesić.

Kako je naglasio, Hil je spreman i da koriguje svoje stavove, a iskustvo koje je, kao ambasador, stekao u najtežim misijama dobro će služiti i Srbiji.

Neće imati problem da se suprotstavi nekim stavovima iz Vašingtona, ako misli da neće imati efekta, kao što se neće stideti da kaže šta misli i predsedniku Aleksandru Vučiću i drugim sagovornicima, procenio je Kesić.

On je zaključio da je povoljno imati takvog diplomatu, ako dolazi sa idejom da mu je ključna misija poboljšanje odnosa Beograda i Vašingtona.