Vanredna sednica zbog najavljenih padavina

|   Info
Stanje na teritoriji Niša i okoline je stabilno i pod kontrolom, rečeno je na vanrednoj sednici okružnog štaba za vanredne situacije Nišavskog upravnog okruga, povodom potencijalne opasnosti od izlivanja reka iz korita. Situacija na terenu se intenzivno prati, a specijalni tim za zaštitu i spasavanje od poplava je spreman i nalazi se u stanju pripravnosti, istakao je načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu, Srđan Mitrović.
Foto: KCN

Zbog kiše koja skoro neprestano pada i najava da će tako biti i narednih dana, štab za vanredne situacije u Nišu je u pripravnosti i prati situaciju na terenu kako bi mogao brzo da reaguje, rekao je načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu, Srđan Mitrović. On dodaje da je količina padavina tokom noći protekla kroz vodotokove i da je situacija za sada stabilna.

‘’Jedno od kritičnih tačaka na vodotokovima prvog reda je mesto Đunis na Južnoj Moravi. Dobili smo izveštaj da je trenutna situacija vodostaja na rekama prvog reda povoljna. Za sada nemamo problema, moguće su urbane poplave, nekih manjih bujičnih potoka, ali za sada nemamo nikakvih problema’’, ističe Mitrović.

Potencijalna opasnost u ovom trenutku je reka Toplica u ataru doljevačke opštine, kao i određene pritoke Svrljiškog Timoka, ističe načelnica Nišavskog upravnog okruga, Dragaa Sotirovski. Ipak, dodaje da su specijalistički timovi za reagovanje u vanrednim situacijama spremni i u stanju pripravnosti.

‘’Gotovo sve lokalne samouprave su dostavile finansijski plan sredstava koje su planirale za eventualne posledice od poplava, konkretno na vodotokovima drugog reda, tako da smo i sa te strane mirni. Ono što je takođe bitno je to da Aleksinac više ne bi trebalo da ima problema na potezu Južne Morava kod Vitkovca jer je taj bedem prošle godine završen’’, kazala je Sotirovski.

Situaciju na terenu prati i preduzeće Srbijavode. Oni obilaze kritične lokacije na vodotokovima prvog reda, a po potrebi, na kritičnim lokacijama angažovaće i mehanizaciju.