Ugovor o autoputu Niš-Priština

|   Info
Ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju prve deonice autoputa Niš-Merdare-Priština biće potpisan u četvrtak.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

To je najavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović

Ugovor će biti potpisan tokom posete evropske komesarke za transport Violete Bulc.

“Potpisujemo ugovor o izgradnji ovog auto-puta, kao i ugovor o finansiranju, u vrednosti od 100 miliona evra, i ugovor o investicionom grantu u vrednosti od 40,6 miliona evra, za prvu deonicu Niš-Pločnik, čija izgradnja će početi sledeće godine”, istakla je Mihajlović.

Mihajlović je najavila posetu evropske komesarke za transport Violete Bulc, sa kojom će u petak svečano otvoriti sedište Transportne zajednice u Beogradu.

“Sedište Transportne zajednice u Beogradu za nas znači da govorimo o velikim koridorima, o usklađivanju sa EU i evropskim propisima, o novim saobraćajnim vezama”, dodaje se u saopštenju Mihajlović.

Vrednost izgradnje ove deonice procenjena je na iznos od 212 miliona evra koji bi trebalo da obezbedi Vlada Srbije u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu.

Auto-put Niš-Merdare-Priština deo je predloga za izgradnju auto-puta Niš-Priština-Drač, koji je bio jedan od četiri projekata koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kandidovao na samitu Zapadnog Balkana u Beču, 2015. godine, a kao tadašnji premijer.

Ukupna dužina budućeg auto-puta iznosiće 384 kilometra.