Prva niška gimnazija "Stevan Sremac" obeležava 144. godišnjicu postojanja

|   Život
Predstavom "Bog", nastupom školskog hora, uručenjem nagrada laureatima literarnog i likovnog konkursa biće svečano obeležen Dan najstarije niške gimnazije, u sredu, 23. novembra, od 12 sati u svečanoj sali škole.
Foto: televizija Kopernikus


Obeležavanje je počelo ovog ponedeljka tako što su učenici i nastavnici zamenili uloge na pojedinim časovima, a u sportskoj hali je počelo takmičenje u bacanju trojki. Do kraja ove sedmice godišnjicu će obeležiti i Javni čas književnosti sa piscima Dejanom Stoiljkovićem i Vladimirom Vučkovićem, kao i tradicionalno Takmičenje u besedništvu, saopšteno je iz Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”.

Danom kada su pojedini nastavnici u školskoj klupi, a učenici za katedrom, počelo je obeležavanje 144. godišnjice Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”. Zamenom uloga na jedan dan učenici stiču nova iskustva prenoseći znanje svojim vršnjacima, a nastavnici se prisećaju svojih školskih dana.

Najuspešniji u takmičenju u šutiranju trojki će se boriti u finalu u utorak, 22. novembra.

Istog dana od 13 sati nastavnici geografije, u saradnji sa Fakultetom zaštite na radu, organizuju predavanje o reciklažii deponijskim požarima.

Centralna manifestacija biće organizovana u sredu, 23. novembra, od 12 sati. U svečanoj sali škole nastupiće školski hor sa delom svog repertoara, zatim će biti dodeljene nagrade pobednicima likovnogi literarnog konkursa, kao i turnira u šutiranju trojki, a na kraju će biti izvedena predstava „Bog”, koju priprema dramska sekcija.

Za četvrtak, 24. novembar, predviđeno je gostovanje pisaca Dejana Stoiljkovića i Vladimira Vučkovića, koji će sa učenicima razgovarati o književnosti.

U petak, 25. novembra, nadmetaće se mladi besednici. Tradicionalnim takmičenjem u besedništvu završiće se obeležavanje godišnjice. Tema ovogodišnje besede je: “Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čoveku i čovečnosti”. Istog dana je i proglašenje pobednika i uručenje nagrada najboljim govornicima.

Iz Prve niške gimnazije poručuju da je Ivo Andrić i obeležavanje 130. godina od njegovog rođenja, nit koja će donekle povezivati većinu ovogodišnjih događaja .

I likovni i literarni konkurs inspirisani su Andrićevim mislima i delima, baš kao i izložba razglednica najlepših mostova Nemačke i Rusije, koju su radili učenici koji uče nemački i ruski jezik. Spremna je i virtuelna izložba fotografija Iva Andrića, koju pripremaju učenici sa svojim nastavnicima informatike i računarstva.

Sve događaje prate mladi novinari ‒ članovi novinarske i multimedijalne sekcije, koji će ovih dana promovisati svoj novi broj časopisa, ali i svoj blog “Sremčeve priče”.