Projekat “Zdravlje invalida rada”

|   Info
Bivši radnici koji su otišli u invalidsku penziju, kao i njihove porodice, koje žive u ruralnim sredinama od sada će imati mogućnost kućnog zdravstvenog pregleda i sagledavanje njihovog socijalnog statusa. Za projekat koji je potpisan u gradskoj kući između grada Niša i Zavoda za zdravstvenu zaštitu izdvojeno je 5 miliona dinara, a tim projektom biće obuhvaćeno 500 invalida.
Foto: FoNet

Invalidi rada i njihove porodice koje žive u zabačenim i udaljenim selima sada će imati mogućnost kućnog zdravstvenog pregleda i sagledavanja njihovog socijalnog statusa, kaže doktorka Slađana Majkić direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu u Nišu. Ona dodaje da će svaki odlazak na teren podrazumevati 15 pregleda.

-U okviru pregleda sagledaćemo kompletno zdravstveno stanje. Pored klasičnog antropometrijskog merenja, određivanja šećera u krvi, radićemo laboratorijske analize, EKG, spirometriju, ispitivanje funkcije pluća, ispitivanje čula sluha, vida I pogledati njihovu medicinsku dokumentaciju.

Iz udruženja za invalide se nadaju da će ovaj projekat doprineti unapređenju i poboljšanju njihovog opšteg zdravlja.

-Ovaj projekat će imati naučni karakter. Generacijama posle nas u medicini i u preduzećima treba posvetiti pažnju kako o uslovima rada tako i pažnja ka boljoj medicinskoj zaštiti.

Grad ima mogućnosti za ovakve projekte, jer su rezultati očigledni, kaže gradonačelnik Darko Bulatović.

-Dobro poznavanje situacije na terenu i potreba rada sa organizacijama, udruženjima invalida, ratnih i vojnih invalida je dao jednu sveobuhvatnu sliku stanja na terenu, a time i potrebe da kao grad reagujemo prema našim građanima koji zahtevaju podršku i pomoć na kućnom pragu.

Niš je prvi grad koji se uključio u jednu ovakvu aktivnost, kažu iz Zavoda za zdrvstvenu zaštitu i ističu da ovim projektom žele da promene zdravstveni sistemu naše zemlje.

 

 

 

Foto: FoNet