Dačić na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja

|   Info
Postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova je nacionalni prioritet Srbije koja se snažno protivi svakom pokušaju nametanja unilateralnih, protivpravnih postupaka i zbog toga što oni ne doprinose atmosferi podsticajnoj za dalji tok dijaloga koji je u prekidu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Bakuu.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Dačić je na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja zahvalio svim državama koje nisu priznale Kosova i da je, samo u prethodne dve godine, poštujući argumentaciju Srbije, ukupno 15 država povuklo odluku o priznanju, saopštilo je Ministarstvo.

On je pozvao i sve one države koje su priznale Kosovo da još jednom dobro razmotre svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana ne samo za Srbiju i Balkan, već i druge zemlje i regione širom sveta.

Ministar je istakao da Srbija pridaje veliki značaj i visoko ceni saradnju koju ostvaruje sa Pokretom nesvrstanih.

"Izražavamo punu podršku poštovanju principa suvereniteta i političke nezavisnosti kao temeljima na kojima treba da počivaju međunarodni mir i bezbednost, kao i negovanje prijateljskih odnosa i saradnje između država", naglasio je Dačić.

On je dodao da veruje da je svet zasnovan na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i dostojanstva svakog čoveka, žene i deteta, bez obzira na njihovo poreklo, veru, etničku ili bilo koju drugu pripadnost, jedina zdrava osnova za mir i održiv razvoj.

U govoru Dačić je naglasio značaj i ulogu povezivanja mladih iz svih krajeva sveta, uključujući i one koji su međusobno geografski veoma udaljeni, kao važne komponente zbližavanja i međusobnog upoznavanja naroda i država.

Dačić je istakao da Vlada Srbije pridaje veliku važnost programu stipendiranja mladih iz zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih u okviru projekta "Svet u Srbiji".

"Zahvaljujući ovom programu, do ove godine se ukupno 427 studenata iz zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih zemalja školovalo na najboljim univerzitetima u Srbiji, a mi se iskreno nadamo da će ovaj broj u godinama koje dolaze nastaviti da raste", naveo je ministar.

Dačić je poručio učesnicima da mogu da računaju na prijateljstvo, dobronamernost, njegovu ličnu podršku i partnerstvo Srbije u ispunjavanju ciljeva i principa Pokreta nesvrstanih zemalja i izgradnji boljeg sveta za generacije koje dolaze.