Viteški festival u Tvrđavi

|   Info
“Zaštitnici tvrđave” je treći po redu viteški festival koji će se održati od 14. do 16. juna u Nišu. U Niškoj Tvrđavi okupiće se vitezovi iz cele Srbije, a ideja festivala je da se posetiocima predstavi srednjovekovni način života, srednjovekovna nošnja, viteška oprema, zaboravljeni zanati i borbe vitezova.

Srednjovekovni viteški festival koji se organizuje u Tvrđavi ove godine počeće defileom viteških družina kroz grad 14. juna, dok će svečano otvaranje biti 15. juna. Viteške borbe, druženje sa vitezima u srednjovekovnoj krčmi, takmičenje u ispijanju viteškog piva, streličarstvo i još mnoštvo programa za decu i odrasle, samo je deo onoga što će posetioci u narednim danima moći da vide, kažu organizatori.
-Na festivalu će biti izazovi između udruženja, defile grupne borbe, kao i borbe za devojke, turnir u streličarstvu, srednjovekovna pijaca i još mnoštvo programa u kojima će posetioci uživati.
I ove godine na trećem po redu festivalu “Zaštitnici tvrđave”, biće veliki broj stranih učesnika, iz Belgije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske i Republike Srpske.
-Glavni cilj ove manifestacije je da se dočara kako je nekada Tvrđava izgledala i kako se nekada u njoj živelo. Turistička organizacija treću godinu za redom ima odličnu saradnju sa udruženjem “Zlatna griva”, koji su ujedno i organizatori festivala Zaštitnici tvrđave.
Cilj ovog festivala jeste održavanje srednjovekovnih običaja, jer narod koji ne održava svoje običaje, koji nema svoju istoriju, takav narod neće imati ni svoju budućnost, kaže predsetnik opštine Crveni Krst, Miroslav Milutinović.
-Rukovodstvo gradske opštine Crveni krst podržava ovu manifestaciju, pre svega zato što se sve organizuje na teritoriji naše gradske opštine ali i zato što će najmlađa publika uživati u ovim danima festivala ali će se istovremeno i upoznati sa kulturom srednjeg veka.
Viteški kamp biće otvoren za posetioce svakog dana festivala do 20 časova.