Potpisana pisma o pomoći u finansiranju izgradnje Autoputa mira

|   Info
Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler i predsednica Izvozno-uvozne banke Kimberli Rid potpisali su sa Srbijom i Kosovom pisma o namerama o pomoći u finansiranju izgradnje Autoputa mira.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Glas Amerike

U saopštenju američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije je navedeno da dve organizacije tokom septembra planiraju da pošalju delegacije u Beograd i Prištinu radi unapređenja rada na Autoputu mira i drugim projektima. Ukazano je, takođe, da će biti postavljene osnove za otvaranje prve kancelarije DFC u regionu, preneo je Glas Amerike.

"Stalno prisustvo DFC u Beogradu olakšaće sprovođenje prioritetnih projekata poput Autoputa mira koji će podržati otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast u regionu”, istaknuto je u saopštenju i precizirano da su dokumenta potpisana u utorak neobavezujuća i pratiće ih, kako je ukazano, detaljna analiza pre nego što finansiranje bude zvanično otpočelo.

Adam Boler je naveo da će Autoput mira pokrenuti ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivanjem Niša i Prištine.

"Takođe će predstavljati moćan simbol novog, izmenjenog odnosa među susednim zemljama. Posvećeni smo napredovanju mirovnog procesa ulaganjem u projekte koji otvaraju radna mesta i doprinose održivim ekonomskim dobrobitima dve zemlje", navedeno je u saopštenju Adama Bolera.

Kimberli Rid rekla je da je Autoput mira važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine – pohvalivši pritom rad predsednika SAD Donalda Trumpa i američke administracije na tom, kako se izrazila, istorijskom sporazumu.

"Izvozno-uvozna banka Sjedinjenih Država posvećena je podršci projektima koji unapređuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu i podržavaju američki izvoz i radnike. Radujem se saradnji sa Američkom međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom i ostalim američkim kolegama u smeru ostvarenja tog cilja", ukazala je Kimberli Rid.