Podrška samohranim roditeljima

|   Info
U okviru projekta “Podrška samohranim roditeljima” Gradska opština Palilula, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, školama i Udruženjem samohranih roditelja, obezbedila je 20 školskih pribora za decu od prvog do osmog razreda. U pitanju su deca iz porodica samohranih roditelja koji su materijalno ugroženi. Iz budžeta Gradske opštine Palilula za ovaj projekat izdvojeno je 60 000 dinara.

Socijalno ranjivim kategorijama, sa teritorije Gradske opštine Palilula i ove godine deci školskog uzrasta iz porodica samohranih roditelja dodeljeno je 20 školskih pribora u vrednosti od po 3000 dinara. U nadi da ovaj projekat postane tradicionalna manifestacija, predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale kaže da zna koliko je teško pripremiti učenika za početak školske godine i da samim tim na ovaj način želi da olakša i pomogne deci ali i roditeljima.
Za ovaj projekat je izvojeno 60 000 dinara iz budžeta gradske opštine Palilula, na osnovu javne nabavke koja je sprovedena po zakonu.
Roditelji sa teritorije gradske opštine Palilula koji su danas dobili školski pribor, kažu da njima ovaj vid pomoći puno znači.
Opština Palilula u saradnji sa centrom za Socijalni rad “Sveti Sava”, koristeći njihovu bazu podataka i procenu stepena ugroženosti odabrala je 20 najugroženijih. U toj bazi podataka u većini je samohranost prisutna kod žena, kaže direktor Centra za socijalni rad “Sveti Sava”.
Samohrani roditelji su dosta prisutni u kategoriji materijalno ne obezbeđenih lica. U većini je samohranost prisutna kod žena.
Podelom školskog pribora želimo da uložimo ne samo u roditelje već i u decu i obrazovanje, koje smatramo da je preko potrebno, kaže predsednica Skupštine Gradske opštine Palilula Adriana Anastasov.
Školski pribor je u iznosu od 3000 dinara po detetu. Osim knjiga sve ono što je neophodno za početak školske godine, sadrži paket koji su danas dobili mališani.
Prema zvaničnim informacijama i statistici Resornog ministarstva na teritoriji Srbije postoje 130 hiljada samohranih roditelja.