Počela Nedelja ponosa: NE ODRIČEM SE!

|   Info
U Beogradu je počela deveta po redu Parada ponosa. Pripadnici LGBT populacije okupili su se u Skupštini grada kako bi održali konferenciju povodom nedelje Ponosa, a zatim su se svi zajedno, prošetali Beogradom.

Ovogodišnja nedelja ponosa počela je svečanim defileom ispred Skupštine grada, a tokom narednih dana u ponudi su mnoge kulturne i zabavne aktivnosti koje će obeležiti ovu nedelju. Seksualna orijentacija i rodni identitet bili su motiv za 42 slučaja nasilja i diskriminacije u Srbiji koja je organizacija Da se zna zabeležila u 2018. godini.

Na ovom skupu ponosno je prošetala i mama LGBT ćerke, Gordana Paunović, koja je istakla da se ne odriče svoje ćerke zbog njene seksualne orijentacije.

Nije lako ostvariti prava i slobode LGBT zajednice. Istopolni brakovi nisu dozvoljeni ni u jednoj od država u regionu, a nasilje je jedan od glavnih problema sa kojim se suočavaju pripadnici ove zajednice. „Ovo je samo još jedan korak napred ka slobodi i prava na život, kakav god on da je“ – zaključili su prvog dana nedelje Ponosa.

Novinar: Ivana Damnjanović