Peti festival matematike u Nišu

|   Info
“Matematika u maju” naziv je festivala matematike, koji se već peti put održava u Nišu u organizaciji NiMat Niška matematika. U subotu 11. maja u velikoj sali Regionalnog centra biće izložene matematičke igrice namenjene deci predškolskog uzrasta, osnovcima i srednjoškolcima, a glavni promoteri matematike biće vršnjački edukatori.

Interaktivne radionice, izložbe, predavanja, logičke igre, optičke iluzije, origami, kompjuterske matematičke igrice i još mnogo toga biće organizovano za građane Niša, na petom Festivalu matematike u niškom Regionalnom centru od 10 do 18 sati.

-U prizemlju regionalnog centra biće održane radionice koje su namenjene različitom uzrasnom dobu posetilaca. Imaćemo radionice na interaktivnim štandovima kako za najmlađe, koji još nisu krenuli u školu, tako i za učenike osnovnih škola, gimnazija, srednjih škola, fakulteta i uopšte za građanstvo tj. za sve one koji žele da vide matematiku iz drugog ugla. Istovremeno na spratu regionalnog centra paralelno će se održavati predavanja populaciji učenika srednjih škola, gimnazija, univerziteta, profesorima, nastavnicima, učiteljima i vaspitačima, kaže Ivana Ćirić iz Udruženja NiMat.

Cilj festivala je da popularizujemo matematiku da ona ne bude bauk, da bude bliska deci koja još nisu krenula u školu ili su školarci i studenti, kažu organizatori. Oni pozivaju sve mlade da vide šareniju stranu matematike i ujedno se upoznaju sa životom i radom Milutina Milankovića.

-Matematika nije samo jedan predmet i primena formule, već je svuda oko nas. Deci ćemo najbolje pokazati kako se voli, uči i igra matematika tako što ćemo se mi na taj način upustiti u jednu takvu avanturu, ističe Ivana Ćirić.

Manifestacija "Matematika u maju" osnovana je 2015. godine sa željom da matematika postane popularnija i da se promovišu ideje vezane za nju. A ove godine svi posetioci festivala, imaće mogućnost da uz pomoć veštačke inteligencije razgovaraju sa Mihailom Petrovićem Alasem.