Otvaranje jednog poglavlja?

|   Info
Rumunija, kao predsedavajuća EU, planira pre kraja meseca održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, javlja RTS, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

 

Izvor: FoNet, RTS

"Razgovori o tome se još vode izmedju zemalja članica, ali cilj rumunskog predsedavanja je da krajem meseca bude održana međuvladina konferencija sa Srbijom", navodi evropski diplomatski izvor.

Iako je još neizvesno hoće li uopšte biti saglasnosti zemalja članica o otvaranju novih poglavlja, diplomatski izvori ocenjuju da bi realistični ishod u ovom trenutku bio otvaranje jednog poglavlja, i to poglavlja 9 o finansijskim uslugama.

Za ovu odluku biće odlučujuće i da Srbija pre toga bude uklonjena sa takozvane "sive liste" Međudržavnog tela za borbu pranja novca (FATF), što se očekuje na generalnoj skupštini ove organizacije u Orlandu 22. juna.

Osim uklanjanja sa "sive liste" zemalja sa rizikom u pogledu pranja novca, na odluku o otvaranju poglavlja presudno utiče i nedavno objavljeni godišnji Izvestaj Evropske komisije.

Izvori upućeni u debatu unutar EU konstatuju da "kritike koje su u izveštaju Evropske komisije bile upućene funkcionisanju institucija, vladavini prava i stanju medija u Srbiji, nisu pomogle onima koji se u Savetu EU zalažu za brži napredak Srbije ka EU".

Posebno u situaciji kada su neke uticajne zemlje članice sve skeptičnije prema celokupnom procesu proširenja EU na Zapadni Balkan.

Kako prenosi RTS, takav stav prema proširenju će, po svemu sudeći, dovesti i do novog odlaganja otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uprkos pozitivnoj preporuci Evropske komisije, o čemu se konačna odluka očekuje sledeće nedelje.

Srbija u ovom trenutku ima pet proceduralno spremnih pregovaračkih poglavlja, za čije otvaranje je potrebna jednoglasna odluka zemalja članica.

Dosadašnja praksa bila je da se uglavnom otvaraju dva nova poglavlja za vreme jednog šestomesečnog predsedavanja EU.

U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014, Srbija je otvorila 16, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a prelimniarno je zatvorila dva.