Opštinu Doljevac pogodile poplave kakve se ne pamte u tom kraju

|   Info
Izlivanje Jugbodanovačke reke, udružene sa bujičnim potocima, tokom noći između nedelje i ponedeljka, dovelo je do plavljenja polovine teritorije opštine na kojoj je proglašena vanredna situacija.
Foto: televizija Kopernikus

 

“Najugroženija su sela Orljane, Mekiš, Šainovac, Šarlinac i Belotinac iz kojih su 23 žitelja, među kojima je dvanaestoro dece, evakuisana i smeštena kod rodbine i u Domu kulture Doljevac” saopšteno je iz Nišavskog upravnog okruga.

Obilne padavine urušile su i krov trošne kuće devetočlane porodice koja je takođe evakuisana. Nezapamćena poplava, na creću, nije odnela ni jedan ljudski život a materijalna šteta se tek procenjuje.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović posetio je opštinu Doljevac i ponudio pomoć i koordinaciju u obezbeđivanju cisterni sa pijućom vodom u dogovoru sa JKP Naissus.

Nišavski upravni okrug u saradnji sa Okružnim štabom za varedne situacije, formirao je timove za saniranje posledica poplave i obezbeđivanje neophodnih pumii za ispumpavanje vode.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, tokom posete opštini Doljevac ocenio je da je rukovodstvo te opštine brzo i efikasno odgovorilo na novonastalu situaciju kako bi zaštitila sve žitelje i pravovremeno ih zbrinula.

Tokom noći je angažovano ljudstvo i mehanizacija kako bi se nanošenjem šljunka i peska, prokopavanjem začepljenik kanala i preusmeravanjem bujica, zaštitili pre svega stambeni objekti. Žitelje opštine Doljevac su tokom noći evakuisali i zbrinjavali Crveni krst Doljevac u saradnji sa Policijskom stanicom Doljevac, pripadnicima Vatrogasno spasilačkog odeljenja Doljevac i Vatrogasno spasilačkog bataljona iz Niša. Crveni krst je obezbedio krevete, ćebad i hranu za evakuisane.

Situacija se smiruje i voda je u opadanju, dok se i dalje preduzimaju sve mere sprečavanja i otklanjanja posledica od poplava, kažu iz Nišavskog upravnog okruga.

 

Foto: televizija Kopernikus