Najstarija likovna kolonija Sićevo 2019

|   Info
Akademski slikari iz Srbije i inostranstva još jednom će oslikavati lepote Sićeva i Sićevačke klisure na koloniji koja traje od 2. do 11. septembra. Ovogodišnji saziv broji 11 učesnika iz Beograda, Niša, Vranja, Kraljeva, ali i iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Bugarske, i Crne Gore.

Likovna kolonija “Sićevo 2019”, koja se organizuje od davne 1905. godine kada je poznata srpska slikarka Nadežda Petrović okupila svoje slovenačke i hrvatske kolege i formirala “Prvu jugoslovensku umetničku koloniju” i ove godine tradicionalno se organizuje 55. put po redu. Većnica za kulturu Jelena Mitrovski kaže da je uređen izložbeni prostor u Tvrđavi u kome će biti radovi umetnika kao i da grad planira izgradnju multifunkcionalnog objekta za potrebe kulture sa velikom koncertnom dvoranom.
Grad planira izgradnju multifunkcionalnog objekta za potrebe kulture, sa velikom koncertnom dvoranom, gde će biti i veliki izložbeni prostor, tako da se nadam da ćemo u tom prostoru moći da vidimo sva dela koja su do sad ležala u depoima.
Kao umetnik inspiraciju tražim svuda, u ljudima, predelima, mirisima, muzici, životu pa i problemima, kaže umetnik Boris Eeremić i dodaje da kada je u pitanju Sićevačka klisura, umetnik ne može ostati ravnodušan.
Inspiracija je svuda oko nas. A Sićevo definitivno utiče energetski na onoga ko dođe, i nijedan umetnik tu ne može ostati ravnodušan. Čak i umetnici koji imaju svoje poetike razvijene do detalja, moraju da osete taj neki impuls lokaliteta na kome se nalaze.
Umetnička dela nastala u Likovnoj Koloniji Sićevo predstavljaju jezgro Fonda galerije savremene likovne umetnosti, na kojoj je, kako kažu organizatori, do sada učestvovalo 504 umetnika.