12. Međunarodni festival folklora

|   Info
Studentski kulturni centar Niš organizuje 12. Medjunarodni studentski festival folklora u periodu od 15 – 20. jula. Folklorcima iz naše zemlje pridružiće se ansambli iz devet zemalja. Ulaznice za koncert prodaju se po ceni od 200 dinara, a mogu se kupiti u agenciji Travego ili u prostorijama Studentskog kulturnog centra.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za utorak 16. jul, kada će prvo gradom prodefilovati nekoliko stotina učesnika iz Bugarske, Indonezije, Meksika, Poljske, Rusije, Severne Makedonije, Slovenije, Indije i Srbije, a zatim će se predstaviti tradicionalnim spletovima iz svojih zemalja na koncertu na Letnjoj pozornici. Defile počinje kod fontane kod Kalče u Obrenovićevoj ulici, od 18 sati, a koncert od 20 časova na Letnjoj pozornici. Ulaz za sve posetioce biće besplatan.
-Program smo zamislili tako da ansambl “Oro”, otvori festival igrama iz okoline Knjaževca a nakon toga nastupiće gosti iz Kragujevca i Novog Sada. Ovogodišnje osveženje biće ansambl iz Indonezije, koji će se predstaviti sa koreografijama koje su izvanredne.
Cilj ovog Festivala je da se približi narodno stvaralaštvo i različite, nacionalne kulture zemalja učesnika kao i da uvek predstavimo ogromnu kulturnu baštinu našeg kraja i zemlje, kaže direktorka Studentskog kulturnog centra Dragana Petković.
-Naša ideja je da Akademski folklorni ansambl kao pravi domaćin, prikaže studentsko stvaranje, očuvanje tradicije ali takođe želimo da predstavimo sve ono što negujemo u našem gradu. Tako da ćemo folklorne ansamble od 16 do 20 jula upoznati sa našim gradom, tradicijom i turističkim lokalitetima grada ali i celog regiona.
Ansambl će imati koncerte u Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Ražnju i Knjaževcu a festival se završava u subotu velikim koncertom svih ansambala u parku Svetog Save.