Kuvar iz Norveške u poseti Nišu

|   Info
Sa ciljem da promoviše turističke i ugostiteljske potencijale juga Srbije, a na poziv Turističke organizacije Niš, jedan od najpoznatijih kuvara iz Norveške posetio je grad na Nišavi. On je imao priliku da priprema tradicionalnu hranu iz njegove matične zemlje, ali i da nauči nešto o srpskoj gastronomiji.
Foto: KCN

Evin Falk, jedan je od najcenjenijih kuvara iz Norveške, koji u svojoj zemlji promoviše i nacionalnu kuhinju drugih podneblja. Došao je u Niš kako bi svojim sunarodnicima prezentovao najbolje specijalitete iz srpske nacionalne kuhinje.

‘’Kada sam došao ovde prvo što sam osetio bila je toplina i gostoprimstvo ljudi. Ne znam mnogo o srpskoj nacionalnoj kuhinji, ali sam zato i došao, da je upoznam. Imao sam priliku da probam vaše specijalitete, mislim da su veoma ukusni i prezadovoljan sam sa svime što sam video do sada. Još uvek nisam pripremao srpsku hranu jer ne želim da učim vaše domaće kuvare kako se to radi, možda u budućnosti, ali sada sam ovde kako bih pripremao norveške specijalitete’’, rekao je Falk.

Postoji velika razlika između norveške i srpske kuhinje, ali nam dolazak gosta iz Norveške omogućuje da naučimo puno jedni od drugih, tvrde niški kulinari.

‘’Zadovoljstvo mi je bilo raditi sa njim, učiti od njega i mislim da je to dobar potez za Niš i za naš turizam. Da vidimo kako drugi pripremaju hranu, da im pokašemo našu hranu i da vidimo te nove vidike’’, izjavio je Stefan Mitrović, kuvar iz Niša.

Na dolazak gastronoma iz Norveške veliki doprinos dala je Turistička organizacija Niš.

‘’Do saradnje je došlo na inicijativo gospodina Branka Dimeskog, državljanina Srbije koji već duže vreme živi u Norveškoj. Njegov predlog je bio da grad Niš ugosti gospodina Falka, da mu pre svega predstavimo nišku i srpsku kuhinju, a pored toga i sve ono što ovaj grad može da ponudi a to je kulturno-istorijsko nasleđe’’, rekla je Aleksandra Zdravković ispred ove organizacije.

Domaćini su gosta iz Norveške pozvali da bude deo velikog Gastro-turističkog festivala koje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša organizuje od 13. do 17. juna, što je on i prihvatio. U znak sećanja na druženje sa srpskim promoterima turizma i gastronomije njemu je uručen Zlatni Gran Pri, jedno od visokih priznanja niškog udruženja koje se dodeljuje majstorima kuvanja.