Jednostavniji ulazak za privrednike u Srbiju

|   Info
Poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS) , od danas granicu Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je PKS.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

Na inicijativu PKS, Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, omogućila da  pređu granicu uz prethodnu najavu Кomori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave  negativan RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je „Srbija, i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način, da uz uvažanje epidemioloških mera, poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakša poslovanje, uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti“.

Čadež je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer  Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima, koja važe od 21. januara, vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga  dođu u Srbiju, najaviće prethodno svoj dolazak PKS koja će o tome blagovremeno, obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice.

Po ulasku u zemlju testiraće se u srpskoj referentnoj laboratoriji, test dostaviti Кomori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska, informacije i podršku potrebno je da se obrate PKS  48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila: inocovid19@pks.rs.

Nove procedure neće se primenjivati na ljude koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.