Hrvatska odbila notu Srbije, jer su želeli da uruče svoju

|   Info
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, kako bi predala protestnu notu Srbije, a da su predstavnici hrvatskog ministarstva odbili tu notu da prime, jer su želeli da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi.

 

Izvor: FoNet

MSP Srbije smatra da postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske, navodi se u noti.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije naglašava da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

Povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, MSP Srbije još jednom ukazuje da „neprimerenih postupaka“ niti reakcija od strane „srpskog političkog vođstva“ nije bilo.

U saopštenju se podseća da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka hrvatskih organa.

"Republika Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.