Festival ''Romani fest'' u Nišu

|   Info
Posle 20 godina u Nišu će ovoga leta 14. avgusta biti organizovan prvi romski festival Romani fest. Manifestacija će se održati na Letnjoj pozornici niške Tvrđave sa početkom u 20 časova. Organizatori ističu da je ovo multikulturni festival koji okuplja većinski i manjinski narod kroz muziku i kulturu.
Foto: KCN

Na letnjoj pozornici niške Tvrđave će se 14. avgusta, u okviru festivala Romani fest, čuti najlepše pesme romske narodne muzike. Nastupiće mnogobrojni pevači, folklorne grupe i trubači iz Doljevca, Pirota, Aleksinca, a svoje nastupe održaće i poznati izvođači iz Nemačke. Za najuspešnije izvođače romske nacionalnosti obezbeđena je i nagrada Zauvek Šaban Bajramović.

‘’Ovaj festival vidim kao jedan svetski festival. Ja sam zamislio da to ne bude samo folklor, čočeci i muzika, već da program bude što bogatiji. Nadam se da ćemo 14. avgusta na Letnjoj pozornici prikazati sve to, a dodelićemo i nagrade pojedinim muzičarima, umetnicima romske nacionalnosti koji su godinama u muzici i koji su te nagrade zaslužili’’, kazao je organizator festivala i predsednik udruženja ‘’Veseli Romi’’, Mile Petrović.

Osim igre i pesme, za sve zainteresovane građane će, između ostalog, biti predstavljena i likovna galerija. 

‘’Na platou niške Tvrđave ćemo 13. avgusta imati jednu likovnu galeriju. Imaćemo i pesničko veće gde dolaze pesnici iz udruženja ‘’Čegar’’, a pozvali smo i jednog gospodina koji je napisao knjigu o Šabanu Bajramoviću pod nazivom ‘’Pitao sam malog puža’’, i on se na poziv odazvao’’. 

Karte se mogu nabaviti na dan festivala na ulazu ispred Letnje pozornice po ceni od 250 dinara. Pokrovitelji manifestacije su grad Niš, Udruženje građana Veseli Romi i Romski nacionalni savet Srbije.