Dodik: Republika Srpska ne namerava da uđe u NATO

|   Info
Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne namerava da uđe u NATO i ne odriče se svoje politike vojne neutralnosti.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Vijesti.ba, TASS

Dodik je rekao da postoji ogroman pritisak povodom pitanja članstva u NATO, prenosi portal Vijesti.ba.

"Zapad bi želeo da ima sve zemlje kao članice NATO, njihovi ciljevi su jasni. Oni prave okvir na način koji govori zemljama da treba da teže tome da budu primljene u NATO, a ako to ne učine, onda postoji problem. Republika Srpska ne namerava da menja svoje strateško opredeljenje – vojnu neutralnost - naglasio je Dodik u intervjuu agenciji TASS.

On veruje da bi ulazak u NATO posle razornih bombardovanja 1999. godine opravdao nelegalnu agresiju Severnoatlantske alijanse na Jugoslaviju.

"Republika Srpska ne vidi nikakvu prednost u NATO, za razliku od drugih. Mi smo prošli kroz NATO bombardovanje, znamo kako to izgleda. Ulazak u NATO bio bi moralno oslobađanje te NATO generacije ili sadašnjeg saveza od tih podlih bombardovanja i osiromašenog uranijuma koji čak i sada ubija našu decu", naglasio je Dodik.

Rekao je da je to nešto što se ne može razumeti ili prihvatiti i da smatra da Zapad konačno treba da prihvati ovakav stav Repubike Srpske o ovom pitanju.

"Možemo da sarađujemo sa njima, to je neizbežno, ali oni nikad od nas neće čuti da se krećemo prema integraciji ili da BiH ide prema članstvu u NATO", naglasio je Dodik.

TASS navodi da BiH ne može biti primljena u NATO bez saglasnosti oba entiteta i podseća da je Narodna skupština Republike Srpske u oktobru 2017. godine usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.