Član CIK-a iz Srpske liste napustio sednicu

|   Info
Član Centralne izborne komisije Kosova iz Srpske liste Stevan Veselinović saopštio je da je napustio sednicu CIK, ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije koja bi trebalo da bude nezavisna.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

On je naveo da CIK očigledno nije nezavisna, da je ispolitizovana i da ne želi više da učestvuje u radu dok se donose nezakonite odluke i odluke koje su protiv interesa srpskog naroda.

On je u saopštenju naveo da je CIK na sednici u ponedeljak doneo odluku, u vidu administrativnog uputstva za sve biračke odbore kojim se predviđa da sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu, čime se krše zakon i izborna pravila

Prema njegovim navodima, prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu.

Tako je bilo na svim prethodnim izborima i sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku, odluku koja je politička i nezakonita i da zabrani korišćenje dozvoljenih dokumenata i da sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu, istakao je Veselinović.

On je napomenuo da je od suštinskog značaja da se zakoni i izborna pravila moraju poštovati kako bi se vanredni izbori sproveli u skladu sa zakonom i u fer atmosferi, a ovom odlukom je CIK to direktno onemogućio.

Veselnović ocenjuje da je ova nezakonita odluka CIK i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemoguci što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike.

On je naglasio da je da je apsolutno protivzakonito da Centralna izborna komisija donosi odluke kojima se krši zakon, koji je pravni akt jače snage, kao i da se u toku izbornog procesa menjaju izborne regulative kojima se najdirektnije onemogućava pravo glasa građanima srpske nacionalnosti, navodi se u saopštenju.