Brnabić u trodnevnoj poseti Japanu

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je svoju trodnevnu posetu Japanu, povodom ceremonije krunisanja cara Naruhita, počela sastankom sa premijerom Šinzo Abeom sa kojim je konstatovala da su ekonomski i politički odnosi dve zemlje sve bolji.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Da su ekonomski i politički odnosi dve zemlje sve bolji, pokazuje povećano prisustvo japanskih investitora u Srbiji.

Brnabić je novinarima iz Srbije u Tokiju rekla da Srbija ima nekoliko značajnih investicija iz Japana, među kojima su JTI, Tojo Tajers ili Jazaki.

Pre par meseci bila sam u JTI u Senti, jer su odlučili da prošire svoju investiciju u Srbiji i otvore još jednu proizvodnu liniju, rekla je Brnabić i podsetila da je i Tojo tajers najavio veliku investiciju u Inđiji.

Prema njenim rečima, Jazaki planira zapošljavanje 1.700 ljudi, dok je francusko-japanski konzorcijum Itoču – Suez dobio dozvolu za javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča i polako počinju radove.

Brnabić je rekla da je Abeu zahvalila i na političkoj podršci i balansiranom stavu o pitanju Kosova.

Oni jesu priznali Kosovo, ali su u dva najvažnija slučaja, članstva Kosova u UNESKO i Interpolu bili uzdržani, rekla je Brnabić i to protumačila da je Japan bio na strani Srbije.

Premijer Abe je pohvalio naše reforme, zamolio da prenesem pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću, rekla je Brnabić i istakla da je Abe pokrenuo inicijativu da Japan postane aktivniji akter u regionu Zapadnog Balkana.

Ona je najavila i da će dolasku većeg broja investitora iz Japana doprineti inicijativa da se ukine dvostruko oporezivanje i sastanak predstavnika dva ministarstva finansija trebalo bi da se održe krajem novembra u Tokiju.

Foto: FoNet