Brnabić u Pragu na sastanku premijera Višegradske grupe

|   Info
Sastanak premijera Višegradske grupe i premijera zapadnog Balkana biće održan danas u Pragu, a Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić, dok su predstavnici Kosova odustali od učešća na tom skupu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Radio Slobodna Evropa

Domaćin sastanka je češki premijer Andrej Babiš.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, reč je o prvom susretu predsednika vlada zemalja Višegradske grupe – Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, sa premijerima zapadnog Balkana.

Tema sastanka biće jačanje sveukupne političke i ekonomske saradnje dva regiona, a poseban fokus biće na pitanjima infrastrukture, ljudskih resursa, obrazovanja, finansijske stabilnosti i izazova klimatskih promena.

Portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši juče je za Radio Slobodna Evropa izjavila da premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj neće biti prisutan na sastanku zbog okolnosti na Kosovu i potrebe da Kosovo zaključi važan proces prevremenih izbora.

Mediji su ranije javili, pozivajući se na izjave čeških zvaničnika, da je Kosovo odustalo od učešća na regionalnom samitu u Pragu posle izjava češkog predsednika Miloša Zemana u Beogradu koji je čelnike Kosova nazvao "ratnim zločincima".