Anđelković: "Povećanje nameta od strane Kosova jeftina igra za rejting"

|   Info
Odlukа Prištine da poveća porez za 10 odsto na robu koja dolazi iz Centralne Srbije i Bosne i Hercegovine je suluda i jasno pokazuje nervozu Prištine u ostvarivanju svojih političkih ciljeva, kaže Petar Petković, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ova mera Prištine krši princip slobodne trgovine, pa se i očekuje da ubrzo bude ukinuta, ocenjuje politički analitičar, Dragomir Anđelković.

Priština ovakvim odlukama uvodi protekzionizam i direktno se suprotstavlja osnovnim ekonomskim vrednostima i principima koji se odnose na slobodnu trgovinu, zajedničku ekonomsku zonu i promet robe, ljudi i ulsuga, kažu iz Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom odluke tzv. Kosovske vlade da se za 10 procenata poveća porez na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

Dok se ne otklone mere od strane Prištine dijalog će na svim nivoima biti suspendovan, poručuju iz Kancelarije.

 

Ovakvim ponašanjem Prištine CEFTA je ozbiljno ugrožena, a o ovom pitanju će morati direktno da se izjasni sama Evropska komisija jer se u više navrata pokazalo da je rešavanje spora pred CEFTOM sporo i neefikasno, kaže Petković.

 

Ovakvo ponašanje Prištine svedoči o tome da se albanska politička elita na Kosovu nalazi u panici, smatra politički analitičar, Dragomir Anđelković.

 

Priština će ovu odluku morati da povuče, samo je pitanje za koliko dana, ocenjuje Anđelković, a ovakav potez vidi kao jeftinu igru kako bi se sačuvao rejting.